top of page

Wij kunnen veranderen...

Lieve Lezer,


Ik val vandaag meteen met de deur in huis. Ben je gelukkig met wat je hebt en met jezelf? Het is een vraag die in mijn hoofd rondjes draait. Ik denk dat iedereen gelukkig wilt zijn, het ligt in de menselijk aard om altijd meer te willen of iets anders dan wat we hebben te willen. Maar weinig zijn we écht tevreden met wat we hebben. Alleen, veranderen is moeilijk. De meeste mensen zijn we bang voor verandering. Waarom eigenlijk?


Net zoals veel emoties heeft angst een functie. Angst waarschuwt ons voor gevaar en vertelt ons dat wij moeten gaan vechten of vluchten. Angst kan van buitenaf komen, maar ook vanuit jezelf komen. Een voorbeeld van dat laatste is, angst voor verandering.


We houden ons vast aan de illusie van vastigheid, terwijl die vastigheid er in werkelijkheid niet is. Want het leven bestaat uit constante veranderingen en zeker in deze tijd gaat deze heel snel.

Eigenlijk is het gek dat we bang zijn om te veranderen, terwijl we wel willen veranderen en continu de drang voelen om onszelf te verbeteren. Dat levert spanningen op. En toch is onze ontevredenheid niet voldoende om ons te doen veranderen. Dat is ook menselijk, klagen is makkelijker dan veranderen. Een excuus vinden om niet te veranderen is makkelijker; “ ik ben nou eenmaal zo”.

Maar zijn we echt bang voor verandering, of willen we gewoon de zekerheid niet opgeven?


Veranderen is makkelijker gezegd dan gedaan, want wij hebben een natuurlijke weerstand tegen verandering. Vaak zijn we ons daar helemaal niet van bewust, het zijn oude gewoontes. Onze gewoontes zijn dingen die we onszelf hebben aangeleerd en waar we aan gewend zijn. Door de dingen die je mee maakt wordt je gevormd, dus ook door je verleden en door de mensen met wie je omgaat.



Een gedragsverandering gebeurt niet van de een op de andere dag. Patronen doorbreken is moeilijk en heb je doorsettingsvermogen en wilskracht voor nodig. Angst speelt ook een grote rol bij deze beslissing. Maar ook andere dingen, zoals druk leven, gezin, baan, druk van buitenaf kunnen meespelen. Het is een lang en zwaar proces.


Wat houdt ons nog meer tegen?


1 Angst voor het onbekende. We houden alles liever bij het oude, ook als het oude eigenlijk niet prettig is.


2 Angst voor onzekerheid, We weten niet hoe de nieuwe situatie eruit gaat zien en die onzekerheid voelt niet prettig.


3 We zijn bang dat we niet goed genoeg zijn en hebben geen vertrouwen in dat we de

nieuwe situatie aankunnen.


4 Te weinig tijd, of de gedachte dat we te weinig tijd hebben.


5 Afwachtende houding, waarbij we denken dat de verandering vanzelf wel komt als we

maar lang genoeg wachten.


6 Geen duidelijk beeld van hoe de nieuwe situatie eruit ziet.


7 Angst voor de reactie van de mensen om ons heen.


8 Focus op de ongemakken op korte termijn in plaats van de winst op de langere

termijn.


9 Uitstelgedrag door stress.


Stel nou dat je tot de conclusie bent gekomen dat je toch iets wilt veranderen. Hoe doe je dat dan?

Dan maak je een soort plan van aanpak.

Je gaat een plan van aanpak voor jezelf maken, je maakt het inzichtelijk voor jezelf.

Ben je zelf niet tevreden met jezelf, of hou je niet, of niet genoeg van jezelf? En wil je dat echt veranderen? Dan ben ik ervan overtuigd, dat het mogelijk is.

Het is niet iets dat je van de ene dag op de andere dag veranderd, je moet er heel bewust en lang mee bezig zijn. In je plan van aanpak neem je onderstaande vragen mee.

Wat vind ik niet leuk aan mezelf? Waarom vind ik het niet leuk? Hoe kan ik dat veranderen? Wat of wie heb ik daarbij nodig? Hoeveel tijd heb ik daarvoor nodig? Wanneer is mijn doel bereikt? En altijd op je hoede zijn om niet in oude gewoontes terug te vallen.


Ik denk dat iemand voor zich zelf kan veranderen. en misschien ook een beetje hulp van buitenaf moet hebben, daarmee bedoel ik, de juiste mensen om je heen moet hebben.

Maar je moet het altijd voor jezelf doen, omdat jij zelf wilt veranderen, niet om een ander doen, niet voor een ander veranderen, omdat een ander wilt dat je anders bent. Omdat je bang bent, dat als je niet veranderd de anderen je misschien niet leuk zullen vinden. Dat zijn geen goede redenen om te veranderen, en uiteindelijk werken ze ook niet, met deze redenen zul je altijd een terugval krijgen.



10 Tips om te veranderen


1. Ga na of de wens om te veranderen vanuit jezelf komt, of dat je probeert te veranderen voor iemand anders. In dat laatste geval maak je het jezelf erg moeilijk.


2. Bepaal wat je echt belangrijk vindt. Waar wil je later trots op kunnen zijn? Wat is je doel?


3. Droom groot en neem kleine stapjes. Je doel mag best ambitieus zijn. Iets heel groots is echter ook ontastbaar en kan onbereikbaar lijken. Breek het daarom op in meerdere kleine doelen.


4. Vier je successen, hoe klein ook. Zelfvertrouwen opbouwen is belangrijk. We zijn geneigd meer nadruk te leggen op onze fouten dan onze successen. Heb je één van je doelen gehaald, hoe klein ook, feliciteer en trakteer jezelf dan.


5. Maak een lijstje met voor en tegens. Angst is een slechte raadgever. Bij verandering kan faalangst een grote rol spelen. Wat is het ergste wat kan gebeuren?


6. Maak tijd voor je verandering. We denken vaak dat we te weinig tijd hebben, maar ga eens na hoeveel tijd je kwijt bent met Social Media, tv kijken, e-mail checken. Een kwartier per dag besteden aan je gewenste verandering kan al veel effect hebben.


7. Accepteer dat dingen soms anders gaan dan je had gepland, verwacht of gehoopt.


8. Zoek steun. Positieve mensen die een vergelijkbaar proces doormaken helpen je om door te zetten. Heb je die niet in je eigen omgeving, kijk dan of je ze online kunt vinden.


9. Stok achter de deur. Zorg dat er iemand is aan wie je verantwoording aflegt, je partner, een coach, iemand uit je vriendenkring of online groep.


10. Herinner jezelf iedere dag aan je doel. Zoek iets wat je doel vertegenwoordigt, schrijf je doel op een groot vel papier, maak een poster of een mood board of verzin iets anders.


Hang dit op een plek waar je het vaak ziet als fysieke reminder waar je het allemaal voor doet, dit houd je gemotiveerd.



Je houding en gedrag veranderen vergt veel doorzettingsvermogen en discipline en toch kunnen we ook leren veranderen! Een succesvolle gedragsverandering vergroot je zelfvertrouwen en geeft je een boost om door te zetten.

Iedereen kan worden wie hij of zij wilt zijn.




-------------- ALS JE DOET WAT JE ALTIJD DEED, KRIJG JE WAT JE ALTIJD KREEG --------------

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Aug 15, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

💞

Like
bottom of page